Dry needling ja akupunktio

Hieronnat

Muut palvelut

Dry needling

Dry Needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa, akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa, mutta hoito ei ole kiinalaista akupunktiota. Dry Needling-hoitomuodossa hoito kohdistetaan neuloilla yksittäisiin myofaskiaalisiin kipupisteisiin eli trigger-pisteisiin. Yhdistän hoitoon aina myös hieronnan. Maailmalla dry needling-hoito on laajalti käytössä oleva kivunhoitomenetelmä, ja se on todettu erittäin tehokkaaksi, nopeaksi ja turvalliseksi tavaksi hoitaa pehmytkudoksissa olevia triggerpisteitä.

Triggerpiste on lihakseen muodostunut selkeästi voimakas kipupiste, joka on tunnusteltavissa herkkänä, kivuliaana kohtana kiristyneessä lihassäikeessä ja/tai lihasta ympäröivässä kalvossa. Triggerpiste säteilee kipua yleensä samalle, joskus pitkällekin triggerpisteestä olevalle alueelle. Triggerpisteiden hoidossa tavoitteena on saada kipupiste laukeamaan ja siten lievittää sen aiheuttamaa kipua. Dry needling hoidolla vaikutetaan tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvälläkin lihaksessa.

Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja koko vaihtelee pääsääntöisesti 0,15mm – 0,35mm välillä. Neulat ovat steriilejä kertakäyttöneuloja, joten käytön jälkeen ne hävitetään.

Etenkin kivun hoitoon se on loistava väline. Se soveltuu mm. hartia- ja niskasärkyihin, olkapää- ja kyynärpääkipuihin, alaselkävaivoihin sekä jalan kiputiloihin, päänsärkyihin, migreeni-päänsärkyyn, fibromyalgiaan. Hoito on erityisen toimiva urheilijoilla.

Kenelle hoito ei sovellu: Vasta-aiheet hoidolle ovat akuutti vamma sekä infektio tai bakteeritulehdus (imunestekierrollinen turvotus). Alle 18 vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella. Tietyt sairaudet (mm. diabetes, epilepsia ja immuunipuutossairaus) vaativat erityistä huomiota ja saattaa estää myös hoidon käytön. Pisteiden syntyyn vaikuttaa monet tekijät kuten stressi, kohonnut verenpaine, lihaksen liiallinen rasitus tai huonontunut ryhti (esim. skolioosi, auton ajoasennot, päätetyö). Tiettyjen ravintoaineiden puutosten on myös havaittu vaikuttavan trigger-pisteiden tai niitä aiheuttavien tekijöiden syntyyn. Näitä ovat mm. C-, ja B12-vitamiinin, foolihapon ja raudan puutostilat.

Akupunktio

Perinteinen kiinalainen lääketiede pyrkii parantamaan sairauden syyn ja vahvistamaan kehon omaa kykyä parantua. Ihmiskehossa on 12 päämeridiaania ja 8 sivumeridiaania, jotka muodostavat perustan hoidolle. Asiakkaan haastattelun ja analyysin jälkeen valitaan hoitoon tarvittavat akupunktiopisteet (pisteitä yhteensä 361 kpl), joita on sekä meridiaaneilla että niiden ulkopuolella olevat ekstrapisteet. Yleisin tapa on laittaa pisteeseen akupunktioneula. Neulat ovat ruostumatonta terästä, ja käytän pelkästään kertakäyttöneuloja. Hoitokertojen määrä vaihtelee, mutta on hyvä käydä muutaman kerran sarja, jotta haluttu vaikutus saadaan. Akupunktio on tasapainottava hoitomuoto.

Akupunktiolla voidaan hoitaa muun muassa:

 • Stressiä, unettomuutta, väsymystä, yleistä energian puutetta
 • Masennusta, ahdistusta, mielialojen vaihtelua, haluttomuutta, alakuloa
 • Allergiaa, astmaa ja ihottumia
 • Lihaskipuja
 • Heikkoa vastustuskykyä, vilustumisen ensioireita
 • Korkeaa/matalaa verenpainetta, huimausta
 • Tulehduskipuja, reumaattisia oireita
 • Ruokahaluttomuutta, närästystä, vatsa- ja suolistokataria, turvotusta, ummetusta, ripulia, poskiontelotulehduksia
 • PMS-oireita, kuukautishäiriöitä, vaihdevuosivaivoja, gynegologisia vaivoja, potenssiongelmia, hedelmättömyyttä
 • Iskiaskipua ja muita hermovaivoja
 • Halvausten jälkeisiä tiloja
 • Alle 18-vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella.